Apotheek Sonnega

Apotheek Sonnega is verhuisd naar Gezondheidscentrum Rengersstate.

In het oude uitvaartcentrum aan de Rengerslaan 2 is sinds een paar jaar Gezondheidscentrum Rengersstate gevestigd. Hier zitten nu twee huisartsenpraktijken, een fysiotherapeut, een logopedist, een schoonheidsspecialist, psychologen en de thuiszorg. Wat er nog ontbrak was een apotheek. Door de komst van Apotheek Sonnega is deze plek nu ook ingevuld. 

Verbouw nieuwe locatie

De nieuwe locatie moest grondig verbouwd worden, wat aan de kundige mannen van Bouwbedrijf De Vries werd toevertrouwd. Zij hebben vervolgens Ewald bv ingeschakeld voor alle elektrotechnische en netwerkinstallaties. Leuke details: binnenhuisarchitect Dick de Jong heeft het ontwerp gemaakt voor de inrichting (waaronder de karakteristieke 'kruis'-doorgang naar de werkruimte) en al het meubilair, zoals de balie, de wachtbank en de wandkast voor de handverkoop, is gemaakt door Hessenhout, de meubelmakerij van Yvonne Hesse, vrouw van huisarts Monzón (ook gevestigd in Rengersstate). Apotheker Jelsma: "Het is een prachtig samenspel van verschillende lokale partijen. Dat maakt het voor mij bijzonder."

ICT-infrastructuur

Ewald bv heeft de oude patchkast vervangen, de volledige ICT-infrastructuur voor de apotheek aangelegd en brengt nu het bestaande netwerk nog in kaart. Het gezondheidscentrum is een bedrijfsverzamelgebouw, waarbij het hele datanetwerk op één patchkast is aangesloten. Een goed overzicht is dus belangrijk. Apotheker Jelsma: "Ewald bv heeft met dit datanetwerk aangetoond dat ze de juiste kennis en kunde in huis hebben. Ze zijn ook erg snel en alert, waardoor de paar kinderziektes die de kop op staken snel opgelost werden." Naast het in kaart brengen van het volledige datanetwerk, worden er ook vluchtplannen en tekeningen van de verlichting en andere elektrotechnische installaties gemaakt. 

Overige installaties

Naast het datanetwerk heeft Ewald nog veel meer gedaan:

  • Met partner Koelvisie is een Daikin warmtepomp en airco in één geplaatst als aanvulling op de bestaande cv.
  • Er zijn radiatoren geplaatst op de bestaande cv-installatie van het verzamelgebouw. 
  • Het sanitair is vernieuwd.
  • Er zijn elektrische luchtgordijnen bij de nieuwe hoofdingang geplaatst. 
  • De ventilatie is aangepast en opnieuw ingeregeld.
  • Er is een nieuwe inbraakinstallatie geplaatst, die de apotheker via een app op afstand kan in- en uitschakelen. 
  • In de gehele apotheek is dimbare verlichting door middel van domotica geplaatst. Daarnaast zijn de buitenverlichting en de noodverlichting aangepast. Uiteraard is het allemaal ledverlichting.
  • Ook zijn alle elektrische installaties, zoals stopcontacten en bedrading, door Ewald aangelegd. 

Flexibiliteit en meedenken

Apotheker Jelsma is erg tevreden over de werkwijze van Ewald bv. "Omdat er veel ad-hocbeslissingen genomen zijn, moesten de mannen van Ewald steeds schakelen. Ik vind het fijn dat zij zo flexibel zijn. Maar ze denken ook met ons mee. Wij hadden op de oude locatie een tafelmodel vaatwasser. Op de nieuwe locatie hebben wij ervoor gekozen om een normaal formaat vaatwasser te plaatsen. Een van de monteurs van Ewald wees ons er daarna op dat er nu eigenlijk te veel apparaten op één stopcontact aangesloten zijn met een verlengsnoer. Zolang niet alles tegelijk aan staat is er geen probleem, maar dit laten we wel aanpassen door Ewald. Dat zijn van die dingen waar je zelf niet bij stilstaat en dat maakt Ewald bv zo'n fijn bedrijf om mee samen te werken."

Impressie

Hieronder ziet u een impressie van Apotheek Sonnega, zowel tijdens als na afronding van de verbouw.

Locatie
Leeuwarden
Datum
5 jul 2019
Categorie
elektrobeveiligingdigitaalinstallatietechniekduurzaam