BeOne Leeuwarden

Ewald bv heeft in korte tijd deze winkelrenovatie gerealiseerd.

Kledingwinkel BeOne aan de Nieuwstad in Leeuwarden was toe aan een upgrade van de installaties. Leuk detail: in 1992 heeft Ewald bv de winkel ook verbouwd. De eigenaar had de tekeningen van destijds weer teruggevonden, waarna hij opnieuw contact met ons opnam voor een aanvraag voor de nieuwe winkelrenovatie.

Traject van informatie tot uitvoering

Met zo'n aanvraag doorlopen we altijd hetzelfde traject: we krijgen informatie van de opdrachtgever en maken dan een offerte, die we vervolgens samen doorspreken. Als we daarna de opdracht krijgen, maken we tekeningen van de installaties. Deze tekeningen worden door de klant gecontroleerd en geaccordeerd, waarna ze naar werktekeningen worden omgezet.

Uitvoering in korte tijd

Omdat een winkel natuurlijk nooit lang gesloten kan zijn, moest deze opdracht binnen zes weken klaar zijn. Omdat er een brandplafond geplaatst moest worden, moesten alle oude elektrische installaties weggeknipt worden. Daarna is het brandwerende plafond geplaatst en konden we de nieuwe elektrische installaties aanbrengen en vervolgens wegwerken achter een nieuw gipsplafond. Om de planning te halen, hebben we op diverse momenten acht tot negen monteurs tegelijk aan het werk gehad. Naast onze monteurs waren er op die momenten ook twee mannen van de plafondbouwer aanwezig, een schilder en nog een aannemer. Je staat op zo'n moment dus met veel man in deze ruimte om alles zo snel mogelijk af te krijgen en dan werk je achter elkaar aan.

Brandveiligheid gemeente Leeuwarden

Na de fatale branden op de Kelders in oktober 2013 en in de Emmanuel Murandstraat in 2017 is er in Leeuwarden meer aandacht voor de brandveiligheid van (oude) panden in en rond de binnenstad. De gemeente doet meer aan voorlichting en de brandweer geeft bijvoorbeeld demonstraties bij studentenintroducties. Verhuurders worden opgeroepen hun panden te controleren.
Conform het Bouwbesluit 2012 is het bijvoorbeeld verplicht om een brandplafond te maken tussen een winkelruimte en de bovenliggende appartementen. Dit is een brandwerende laag, waaronder een extra plafond (in de winkelruimte) kan worden gemaakt om alle installaties netjes weg te werken.
Naast de zogenoemde brandplafonds heeft de plafondbouwer ook brandwerende scheidingswanden aangebacht. Voor het afdichten van alle doorvoeringen voor onze installaties (zoals luchtkanalen, leidingen) hebben we H&N multiprotections uit Leeuwarden aangehaakt, een specialist op het gebied van brandwerende middelen. Uiteraard zijn er in de hele winkel en het magazijn ook brandmelders geplaatst.

Overige installaties

Naast de plaatsing van de brandmelders hebben we alle elektrische installaties zoals bedrading en wandcontactdozen vervangen. Verder hebben we de bekabeling aangebracht voor het camerasysteem, de inbraakinstallatie, de geluidsinstallatie en de netwerkinstallatie. Daarnaast hebben we de verwarming een upgrade gegeven en deels leidingen vervangen, is er een luchtgordijn bij de ingang aan de Nieuwstad vervangen en hebben we een aircosysteem geplaatst. 

Lichtrails, spots en inspectieluiken

Zoals op de tekening te zien is, lopen er gekleurde strepen in het midden van de winkel. Dit zijn de lichtrails, waaraan we spots hebben bevestigd. Verder ziet u een aantal kleine rechthoekjes ingetekend; dit zijn de inspectieluiken die de plafondbouwer in het plafond aangebracht heeft. Wij hebben de installaties zo aangebracht, dat we in de toekomst ook nog makkelijk bij de installaties boven het plafond kunnen komen, zonder het plafond te hoeven openbreken. 

Hieronder ziet u een impressie van deze winkelrenovatie; van de oude situatie, via de sloop en de opbouw, naar de nieuwe situatie. 

Locatie
Leeuwarden
Datum
14 feb 2020
Categorie
elektrobeveiligingdigitaalinstallatietechniekduurzaam