Begeleid wonen aan de Eewal

Aan de Eewal 59-61 hebben wij de installaties verzorgd voor een begeleidwonenproject.

Voor Montagne mochten we al eerder de installaties voor het project Het Andere Wonen aan het Noordvliet realiseren. Nu hebben we de installaties voor een begeleidwonenproject voor hen gerealiseerd. Dit betreft 35 (zorg)appartementen voor jongvolwassenen die begeleiding nodig hebben. Zij zullen hier zo'n 2 tot 3 jaar verblijven en leren om op eigen benen te staan. 

Brandveiligheid 

Bij het ontwerp van deze studio's/appartementen hebben we heel goed gekeken naar de brandveiligheid, omdat het toch een oud pand in de binnenstad betreft. Daarom is er o.a. goede noodverlichting aangebracht, evenals EI rookmelders.

Intercominstallatie en toegangscontrole

Verder zit er een intercominstallatie in het pand met een sluiswerking, waardoor je eerst in een soort portaaltje komt. De hoofdingang en de fietsenberging zijn voorzien van Paxton toegangscontrole. 

Elektrotechnische en warmte-installaties

Elk appartement heeft zijn eigen groepenkast en een warmtemeter van WMS op zijn kachel. Daarnaast heeft elk appartement zijn eigen badkamer met wastafel, douchebak en toilet. Per bouwlaag is er ook een wasmachineaansluiting, zodat men collectief kan wassen en drogen. Iedereen heeft een eigen boiler voor warm water en iedereen is aangesloten op het collectief mechanisch ventilatiesysteem. Er is ook een collectieve cv-installatie, die aangesloten is op weersafhankelijke regeling en waarvan de radiatoren bemeterd zijn met WMS warmtemeters. Er is een compleet nieuwe infra van waterleidingen en ventilatie gekomen. 

Hydrofoor

Elk appartement heeft zijn eigen koudwateraansluiting. Omdat er 4 bouwlagen zijn, hebben we gebruik gemaakt van een hydrofoorinstallatie, een drukverhogingsinstallatie, zodat er overal voldoende druk is op de waterleiding.

Riolering

Het was nog een uitdaging om de rioleringsinstallatie onder de vloer aan te leggen, want Eewal 61 had geen kruipruimte. De aannemer heeft 10 mangaten gezaagd, waarna een bedrijf vervolgens het zand heeft weggezogen. Hierdoor is er voor een veilige en toegankelijke ruimte gezorgd, waardoor de monteur onder de vloer kon komen en de rioleringsinstallatie netjes kon aanleggen. 

Tijdig aanvragen netverzwaring energie

In deze tijd speelt het energietekort heel erg. Daarom hebben wij al in een heel vroeg stadium (bijna 1 jaar van tevoren) Montagne er bewust van gemaakt dat ze tijdig en grootverbruikaansluiting moesten aanvragen bij de netbeheerder. Dit hebben ze gedaan, waardoor we door de soepele voortgang en de goede samenwerking met de netbeheerder alles binnen de bouwtijd hebben kunnen realiseren. 

Wij hebben ook dit keer prettig samengewerkt met Montagne en hopen in de toekomst vaker met hen te mogen samenwerken!

Locatie
Leeuwarden
Datum
29 jul 2022
Categorie
elektrobeveiliginginstallatietechniek