Salderingsregeling blijft, dynamische tarieven belangrijker

16 april 2024

Nu de salderingsregeling voorlopig blijft, lijken dynamische energietarieven belangrijker te worden, net als thuisaccu's.

Zoals velen van jullie niet ontgaan is, is het salderen niet door de eerste kamer gekomen in Den Haag en dit resulteerde in een situatie waarin de afbouw van de saldering van tafel is geveegd. Voor zolang het duurt natuurlijk, maar op de korte termijn houdt het voor zonnepanelenbezitters wel in dat de terugverdientijden niet in gevaar komen.

Ten minste, dat was de euforie die kort duurde. Energiemaatschappijen zijn na dit nieuws uit Den Haag snel aan de slag gegaan om op een alternatieve manier ongeveer hetzelfde te bewerkstelligen, namelijk door middel van hogere vaste kosten per maand. Hiermee scheelt het wel of niet kunnen salderen niet veel meer op langer lopende contracten.

Om nog op een goede manier gebruik te kunnen maken van zonnepanelen raden we in toenemende mate dynamische tarieven aan. Dit zijn tarieven waarbij per uur de geldende tarieven wijzigen. Als je deze tarieven goed in de gaten houdt en optimaal benut is het nog bijzonder rendabel om zonnepanelen te exploiteren als particulier of bedrijf.

De aanschaf van een accu is nog 1 à 2 jaren verwijderd voor de massa, maar ook die wordt na enkele jaren standaard toegepast om zo de energie (lees regie) binnen eigen huis te houden. Wij hebben al gebruime ervaring met de plaatsing van dit soort thuisopslagsystemen, dus vraag ons gerust als u meer wilt weten.

Terug naar overzicht