Ontwikkelingen in thuisaccu's en dynamische energietarieven

12 februari 2024

Door dynamische energietarieven zijn thuisaccu's een goede keuze!

We krijgen in deze tijden veel vragen over energiecontracten van consumenten met zonnepanelen. Men weet niet meer wat goed is om te doen, kiezen voor zekerheid met een vaste prijs of toch blijven bij een variabel contract? Er is naast deze twee opties nog een derde, relatief nieuwe, optie, namelijk het dynamisch contract. Hierbij worden de prijzen niet per jaar of per maand gewijzigd, maar betaalt u elk uur een andere prijs: op de tweede afbeelding ziet u de tarieven zoals ze op 15 januari golden bijvoorbeeld. Dit betekent dat u precies betaalt wat de prijzen op de energiehandelsbeurs zijn en daarmee nooit te veel of te weinig. Het is immers waar de grote energiereuzen ook de energie inkopen en op het moment dat u met een vast contract minder betaalt dan de daadwerkelijke prijs, zal dat vroeg of laat ook weer doorgerekend worden aan u als klant.

 

Daarbij geeft een dynamisch contract mogelijkheden om deze tarieven ten volste te benutten. Zo is er regelmatig 's nachts zoveel wind op zee, dat de energie, ook in de winter, vrijwel gratis is. Zie bijvoorbeeld de derde afbeelding met de tarieven van 3 januari jongstleden. Met een slim accusysteem van SolarEdge wordt het zelfs mogelijk om de gratis energie in de nacht te laden en overdag te gebruiken voor alles wat u nodig heeft. Een dergelijke accu koppelen aan het systeem is wel van groot belang om het meeste uit de dynamische tarieven te halen, omdat het in de zomer ook regelmatig gebeurt dat de energie gratis is en dan moet uw zonne-energie ook in de accu kunnen worden opgeslagen. Bij negatieve tarieven in de zomer is het systeem zo slim om de opwek te beperken en bij diepe negatieve tarieven zal het systeem zelfs kunnen laden vanuit het net.

 

Dit zal voor veel mensen ingewikkeld klinken, maar wij hebben met deze systemen al ruime ervaring en kunnen u goed helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw situatie. Interesse in het aanschaffen van een thuisbatterij? Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.

Terug naar overzicht