Spanningsproblemen op het net

28 juli 2022

Steeds vaker ontvangen we van klanten berichten dat hun zonnestroominstallatie op piektijden overdag in storing schiet. Wat is hier aan de hand?

Het knipperende rode lampje laat de eigenaar eigenlijk weten dat de spanning op het net te hoog opgelopen is en zelfs boven de 253 volt gekomen is. In de instellingen die we in Nederland volgens de wet in de omvormer moeten zetten, leest de omvormer dat hij op dat moment uit moet gaan, en zo gehoorzaam als hij is, doet hij dat. Hij zal vervolgens blijven meten wat de spanning is en wanneer deze weer voldoende gezakt is weer proberen aan te gaan. Zo ontstaan er overdag tussen 11 en 15 gaten in de opbrengsten, en die kunnen pas verholpen worden op het moment dat de netbeheerder het net dusdanig versterkt heeft dat de spanningsstijgingen beter opgevangen kunnen worden. Tot die tijd kunnen wij als installateur, hoe graag we ook zouden willen, hier helaas weinig aan doen.

Terug naar overzicht